Home Technologie Wat is VoIP?

Wat is VoIP?


VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Een spraakverbinding wordt hierbij opgezet over een internet infrastructuur. Dat hoeft niet per se het publieke internet te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een eigen vaste verbinding zijn, als hierover maar het internet protocol 'gesproken' wordt. Het bekendste voorbeeld van een VoIP toepassing is Skype. Hiermee kunnen twee personen, beide met een internet verbinding, Skype installeren op hun PC en via deze toepassing met elkaar bellen. Skype maakt vervolgens met een eigen protocol gebruik van het internet om de verbinding en communicatiekanalen op te zetten.

Wat is het verschil tussen VoIP en traditionele telefonie?
Traditionele telefonie maakt geen gebruik van een onderliggend internet protocol. Voor het opzetten van een verbinding wordt een route over het telefonie netwerk tijdelijk gereserveerd. Tijdens het telefoongesprek wordt van deze route gebruik gemaakt totdat het gesprek wordt afgebroken. Hiervoor zijn dus een of meerdere telefoonlijnen nodig. Voice over IP maakt geen gebruik van vaste routes; een gesprek wordt opgedeeld in kleine pakketjes die over het internet hun weg vinden naar hun bestemming. Het kan hierbij voorkomen dat twee pakketten een heel verschillende weg nemen, maar het internet protocol zorgt ervoor dat ze op de plaats van bestemming terecht komen.

Het voordeel van VoIP is derhalve dat er geen telefoonlijn nodig is voor een telefoongesprek mits er een beschikbare internet verbinding is. Kosten kunnen hiermee bespaard worden. Immers, u hoeft bij uw telecom leverancier geen telefoonlijnen meer af te nemen en hier ook geen gesprekskosten meer af te rekenen.

Klinkt interessant, maar wat heb ik er allemaal voor nodig?
Wilt u particulier gebruik maken van VoIP, dan zal een pakket als Skype zeer waarschijnlijk voldoen. Met andere Skype gebruikers kunt u dan gratis bellen over het internet. Het enige wat u nodig heeft is uw PC en een headset met microfoon of een speciale USB telefoon. Als u via Skype personen wilt bellen met een vaste of mobiele telefoon, dan kunt u een Skype Credit abonnement afnemen. Met Skype Credit kunt u vaste, internationale en mobiele nummers bellen. U betaalt dan wel per minuut een bedrag aan Skype, afhankelijk van de bestemming van het gesprek.

Wilt u zakelijk gebruik maken van VoIP? Dan kunt u drastisch snijden in uw communicatie kosten door slimme keuzes te maken. We sommen een aantal mogelijkheden op:

Ruil uw afgeschreven traditionele telefooncentrale in voor een Hosted IP telefooncentrale, ook wel Hosted IP PBX (Private Branche eXchange) of Hosted IP PABX (Private Automatic Branche eXchange) genoemd. U hoeft dan geen nieuwe dure telefooncentrale aan te schaffen en af te schrijven, maar betaalt maandelijks een klein bedrag voor een centrale op afstand. Deze PBX heeft alle functionaliteit ingebouwd, is altijd up-to-date en kunt u zelf eenvoudig beheren met een webbrowser.

Wist u dat u uw IP telefooncentrale kunt laten communiceren met uw backoffice software? Een legio nieuwe mogelijkheden opent dit voor efficiente communicatie met uw klanten en leveranciers.

Koppel uw thuiswerkers en nevenvestigingen aan uw nieuwe Hosted IP telefooncentrale.
Geef uw thuiswerkers een IP telefoon die ze naast hun PC aan hun DSL verbinding kunnen koppelen. De IP telefoon registreert zich bij uw Hosted IP telefooncentrale via het internet. Vervolgens is uw medewerker telefonisch bereikbaar, voor u en uw overige medewerkers gratis via internet. Hetzelfde geldt voor medewerkers in nevenvestigingen. Voor grote nevenvestigingen kunt u eventueel een extra Hosted IP PBX huren, die u kunt koppelen aan de eerste centrale.

Gebruik voordelige telecomleveranciers voor het bellen naar vaste en internationale nummers.
Met uw IP telefooncentrale bent u niet meer gebonden aan de grote telecomleveranciers voor bv. internationale telefoongesprekken. De Hosted IP PBXen van VOIPcomplete ondersteunen het gebruik van een zogenoemde SIP trunk. Dit is een koppeling in uw telefooncentrale van internet telefonie naar traditionele telefoonlijnen, vergelijkbaar met Skype Credit. Alleen wordt hierbij gebruik gemaakt van SIP, het Session Initiation Protocol. Dit is een internationale open standaard om telefoon en multimedia gesprekken/verbindingen over het internet op te zetten. Er zijn momenteel een groot aantal SIP trunk providers in de markt, die veel voordeligere minuutkosten aanbieden voor internationale gesprekken, dan bijvoorbeeld de KPN.

Dit zijn enkele voorbeelden waarmee u uw kosten voor telefonie kunnen reduceren en tegelijkertijd toekomstgericht blijft met de laatste ontwikkelingen op telecommunicatie gebied. Neem contact op met VOIPcomplete om uw wensen te bespreken.

 

Dit zeggen onze klanten
"Hun hosted PBX oplossing gaf ons de vrijheid en flexibiliteit waarop we hoopten met Voice over IP..."
Siemen Jongedijk
Catalyse Business Consultants

SIP Trunking
Wij bieden kwalitatieve SIP trunk diensten naar alle bestemmingen inclusief noodnummers.

Download onze gratis whitepaper
Nieuwsbrief Aanmelding
Copyright © 2008 VOIPcomplete. All Rights Reserved.